Länkning blev just olagligt

november 11, 2010 at 4:52 e m 1 kommentar

Det kom en djupt störande tingsrättsdom från Hudiksvall igår. Det handlade om att Canal Plus hade länkar till hockeymatcher, länkar vars innehåll vem som helst kunde ta del av om man bara gick dit. Innehållet bakom länken var alltså inte inloggningsskyddat eller något sådant.

Då säger allmänna rättsmedvetandet att det är publicerat till allmänheten. Samma sak har också våra domstolar sagt tidigare.

En person postade några sådana länkar på ett forum, ett forum som cirka 25 personer läste. Då är det självklart att om det är publicerat från en webserver på nätet, så är det allmänt publicerat.

Men nu dyker upphovsrätten upp som gubben i lådan. Canal Plus gillar inte att någon avslöjar deras dåliga teknik, och använder den aggression som de kan hitta, och med expertlobbyisten Jan Roséns hjälp, så dömde alltså Hudiksvalls tingsrätt igår att det är ett upphovsrättsintrång att posta länkar på nätet.

Det visar hur fullständigt förlorat rättsväsendet är i sin verklighetsförankring. Det går helt enkelt inte att lita på våra domstolar när det gäller upphovsrättsmål, inte över huvud taget. I den här domen förklarade de just hela webben och stora delar av resten av nätet olagligt. En stor del av nyttan med nätet är just att alla kan peka varandra vidare och resurser tillsammans blir till något större än helheten.

Det är dessutom uppseendeväckande att tingsrätten baserade hela domen på ett utlåtande från Jan Rosén. Han är nämligen ordförande i svenska Föreningen För Upphovsrätt. Tingsrätten lät alltså mer eller mindre en veteranlobbyist som ser det som sin uppgift att behålla 1980-talet bestämma att Internet och webben som koncept är olagligt.
Det här är så horribelt att jag inte vet var jag ska börja. Vissa kallar det för ”Kalle-Anka-dom”.

Annonser

Entry filed under: Blogroll.

Lite info om Piratpartiets politik Det kom en julklapp?

1 kommentar Add your own

  • 1. Bertil Gralvik  |  november 12, 2010 kl. 12:11 f m

    Det är helt klart att det hela borde ligga på PlusCanalens ansvar att skydda sitt material. Vem som helst med kännedom om URLen kunde uppenbarligen ta del av deras material. Att publicera en länk dit kan inte rimligen vara ett brott mot upphovsätten. En helt annan sak vore om han hade kopierat och publicerat upphovsrättsskyddat material på sin egen eller annan sajt.

    I den pågående rättegången mot Pirat Bay, är det en mer knivig fråga. De publicerar visserligen inte upphovsrättsskyddat material, men tillhandahåller länkar till torrenter i avsikt att användaren skall kunna ladda ner sådant material från privata datorer över nätet. Jag tar inte ställning i frågan, men menar att den är öppen för diskussion.

    Skillnaden är att den som dömdes i det här fallet länkade till en resurs som redan fanns på Internet och det måste solklart vara tillåtet.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kategorier

Räknar


%d bloggare gillar detta: